top of page
HISTORIEK

Op 15.3.1929 stichtte Camiel Van Simaey (1854-1934) het veevoederbedrijf  ‘Van Simaey broeders en zuster’. De fabriek was een gevolg van zijn zeer expansieve kippenkwekerij in Ouwegem, waar hij al een maalderij integreerde en zo aan de basis lag van het ontstaan van zeer veel kippenhangaars in de regio.

De ligging van de fabriek aan de Schelde was ideaal voor nieuwe, betere en meer efficiënte aanvoermogelijkheden van granen.  Er werd een treinspoor (aftakking van de spoorlijn Gent-Oudenaarde-Ronse) aangelegd tot in de fabriek, nieuwe machines en silo’s werden geïnstalleerd en opslagplaatsen werden gebouwd.

Antwerpen was sinds de 19de eeuw de voornaamste graanimporteur van Europa.  Gavere was via de Schelde en het spoorwegnet verbonden met de havenstad. De firma Van Simaey koos dus bewust  voor een locatie vlak aan de spoorweg en op korte afstand van de Schelde.  Bevoorrading via water- en spoorwegen was mogelijk.

‘Van Simaey broeders en zuster’ was klaar voor de moderne veevoederhandel in de 20ste eeuw en het bedrijf werd zeer snel een begrip in België op gebied van veevoer en pluimvee.

 

Op 12 juni 1970 werd de vennootschap Van Simaey overgenomen door de gebroeders Silvaan, Hugo en Willy Leroy. De productie werd onder de nieuwe eigenaars gewijzigd naar varkens- en rundveevoer en de fabriek werd vrij grondig verbouwd en uitgebreid.

 

In 2000 verkocht Hugo Leroy zijn aandelen aan zijn twee broers.  In 2007 stopte Silvaan en verkocht hij zijn aandelen aan firma Dobbels Quality uit Pittem. In 2008 is door Willy Leroy en Dobbels Quality het bedrijf te koop aangeboden. De 18 personeelsleden werden tewerkgesteld bij Vanden Avenne in Ooigem en de groep Dobbels in Pittem. Het bedrijf kon onmogelijk nog dienst doen als bedrijfssite, daarvoor was het te verouderd en te verwaarloosd. Een herbestemming drong zich op.

 

In 2009 kocht De Goaverse Statie bvba de bedrijfsgebouwen.

De huidige werken worden op de voet gevolgd door Monique Van Simaey, één van de nazaten van de oprichters van het veevoederbedrijf. Ze woont vlak naast de silo's, en ze heeft een massa foto-albums over het bedrijf waar ze is opgegroeid. 

Voeders Van Simaey
Voeders Leroy Gavere
VanSimaey.png

De silotoren is door zijn beeldbepalend karakter en zijn iconische betekenis voor de bedrijven Voeders Van Simaey en Voeders Leroy een belangrijk element als getuige van het industrieel verleden van Gavere en is daarom formeel opgenomen in de Inventaris van Onroerend Erfgoed (november 2012).

De toren was altijd het centrale punt van de site en de trots van het bedrijf.  In de bedrijfscommunicatie werd dit beeld vaak gebruikt.

De site met zijn bewaarde elementen (silotoren en villa in cottagestijl) representeert de veevoederhandel sinds het interbellum tot eind 20ste eeuw als belangrijke industrietak voor Gavere.  Om de historische gelaagdheid van de gemeente te behouden, dient een getuige – de silotoren – bewaard te blijven.

bottom of page